tirsdag 21. august 2012

Liljekonvall frø!


Finner så mye forskjellig hjemme hos mamma. Fant faktisk liljekonvall frø hjemme hos min mor! :D Det syns jeg var artig! Så tok med noen hjem, for å se om de kommer ved siden av den nedhugga stubben på skyggeområdet mitt :) Spent på om de kommer opp da... Får bare vente å se ;) Noen som har lykkes med dette kanskje?

fredag 17. august 2012

Honningknoppurt

Centaurea montana

Dette er en gammeldags staude :) Plukket den fra hellinga hjemme hos mamma. Den kommer seg bedre hjemme hos meg ^^. Nå har den vokst seg allerde godt ut :) Liker seg i sol og halvskygge,. Liker å få litt støtte når den vokser. Når den blomster går den fra klar blå til blålilla. Veldig flott og yndig syns jeg :) Den heter Bergklint på svensk :) Enklere å si det syns jeg :P





mandag 13. august 2012

Besøk idag :)

Idag fikk jeg besøk av venninna mi og typen hennes som har moren til den kommende valpen våres :) Hun er  en sånn fantastisk, herlig staff! Så fort hu får løpetid igjen, skal de sette kull på hu og da kommer den etterlengta valpen <3 Det gleder jeg meg virkelig til. Blenda, som moren heter, er ei tispe med masse energi, gemytt, kjærlighet og et lite sovehjerte :) Hu snorker <3 Hihi. Syns det er så koslig med hunder som har litt smålyder. Liker ikke at hundene klynker eller bjeffer så mye, men grynting og snorking er bare sjarm for meg ;) Så Blenda blir man raskt forelska i. Så håper på en valp med noe av samme personlighet som henne.
Her er noen bilder fra idag og noen bilder som eierne har av hu :) Vakker brindle-farge  på henne :) Engelsk staffordshire med stamtavle :)

 

Blenda fant sofan etter en lang lek ute med meg og venninna mi :)




Alltid blid ;)

søndag 12. august 2012

Handla på nett

Nå har jeg prøvd meg på netthandel av frø på en nettside i Sverige. Kjempespent på dette her altså! Mer info kommer etter jeg har funni om dette funker og er bra :)

Her er de plantene jeg har kjøpt :)


erteblomst


erteblomst


ridderspore


ridderspore


scabiosa

fredag 10. august 2012

Helg..

Tenkte bare å legge ut dette herlige bilde dere kan hvile øyet deres på. Det finns ikke noe mer lekkert enn lavendel åker <3 God helg alle sammen :)


torsdag 9. august 2012

Når du skal plante....

Hageland har fine tips på hva du skal tenke på når du skal plante planter i hagen. Syns dette var noe å dele :)



  • De nye plantene gjennomvannes godt før du planter.
  • Før du planter, gjennomarbeider du jorden og fjerner alt flerårig ugress.
  • Tung leirjord tilføres fin grus og Hageland Plantejord. Slik får planterøttene luft og næring.
  • Sandholdig, mager jord bør også tilføres Hageland Plantejord, slik at jorden bedre kan holde på næring og fuktighet.
  • Staudene plantes i samme høyde som de hadde i pottene. Jorden trykkes lett til rundt jordklumpen.
  • Etter at du har plantet, vanner du skikkelig. Første vekstsesong må du gi plantene vann jevnlig.
  • Stauder må få gjødsel når de er kommet godt i gang med veksten. Gi dem enten Hageland Hagegjødsel eller organisk gjødsel. I årene etter, gjødsles staudene med samme dosering hver vår. Husk- du må aldri blande kunstgjødsel eller naturgjødsel direkte i plantehullet, dette kan medføre sviskader på plantene.
  • Staudebedet bør holdes ugressfritt. For å unngå ugress, kan du dekke jorden med et tynt lag bark. Bark holder også på fuktigheten i jorda. De fleste stauder gjør seg best i grupper av samme sort med 3-5-7 stk., men gjerne i selskap med andre stauder. 

Stauder i krukker

Mange stauder trives godt i krukker for eksempel hosta, oktobersedum, tusenfryd, prydjordbær, lavendel m.fl. Dette er stauder som ser flotte ut det meste av sommeren! Viktig - god drenering, god plantejord, passe med vann og gjødsel!

onsdag 8. august 2012

Lavendel

Lavendula Agustifolia














Denne blei med meg hjem fra jobben min, siden den hadde vært på jobben litt for lenge. Humlene hjemme blei veldig glad for å få den hjem iallefall.Lavendel dufter veldig godt og har duft som virker beroligende. Lavendel liker seg solfylt med gjerne kalkholdig jord og jorda blandet med sand. Skal være god drenering. Puttet selv sand rett under røttene på den. Lavendel kan bli ganske store om det er godt vær, vanligvis blir det en liten busk på 20-60 cm i høyde. Håper den vil trives og klarer seg den første vinteren. Da er det en sjanse for at den vil klare seg resten av livet sitt ;) Lavendel blir brukt til en god del forskjellig, som rengjøring, velvære, medisin og helse. 
For mere info trykk under. 
Trykk her

tirsdag 7. august 2012

Krypjonsokkoll

Ajuga reptans 'Burgundy Glov'

Burgundy Glov

Trives i alle lys-områder. Blomster mai-juni. Liker seg i berg-bed. Ajuga reptans kan man bruke tørka balder i kokende vann, så skal dette angivelig senke blodtrykk og stanse indre blodtrykk. Planta blei tidligere også gitt ved blokkering av lever og galle, gulsott, mageplager og som lett bedøvningsmiddel ved betennelser i munn og svelg. Skal også være sårhelende utvortes. Unge skudd kan blandes i salater og spises. Litt usikker på 'Burgundy Glov' har samme virkning som den andre typen. Men kan jo hende :) Litt artig at Ajuga reptans er en medisin-urt. Hadde jeg ikke trodd når jeg kjøpte den :) Litt usikker på om det blir helt de samme blomstene på bilde her, men håper på det :)


mandag 6. august 2012

Begynnelse av et bed...

Da har jeg fått iorden den 'lilla bedet' mitt :) Brukt kantstener som lå rundt inngangs-partiet. Egentlig skal vi støpe betongkant rundt bedet, men vi hadde ikke støpeform til det som vi trodde, så det får heller vente til neste år ^^. Dette får duge så lenge :) Så gravd ut det meste av den gamle jorda og puttet i hagejord og gjødsel. Gleder meg til det vil vokse og gro her :) Blir nok bra etterhvert som jeg får i litt mer lilla her :) Nå er det kornblomst, salvia, lammeøre, krypjonsokkoll, Laurentia og Lavendel som pryder bedet til det får mer selskap :)




torsdag 2. august 2012

Nå åpner de hagene sine! :)

I august åpner Norden portene til tusen av folks hager.


NORGE: 12 august, 1000 åpne hager i Norge :)
Du kan gå inn på nettstedet dems for å finne ut hvor. Kanskje det er noen i nærheten for deg :)
www.hageselskapet.no


SVERIGE: 11-12 august, 1000 öppna trädgårdar ;)
www.tradgardsriket.se


DANMARK: De var tidlig ute og hadde allerede det store Havefestivalen i juni.
Skal si ifra litt før neste gang ;)


FINLAND: 19 august blir det åpne hager i Finland også :) Mer info finner du på hjemmesiden
www.tradgard.fi


Fristen å melde seg på i Norge er 9 august, så blir noe oversikt den 11 tenker jeg :)
Gleder meg til å se om det er noen i nærheten som åpner hagen sin :)




onsdag 1. august 2012

Epletsorter for allergikere

Det finns sorter for dere som ikke tåler epler så godt. Disse eplesortene innholder mindre mengder av det allergiframkallende protinet man-d1. Så disse sortene er mye mulig at dere tåler :)

Cox Pomona, Filippa, Gravensteiner, Ingrid Marie, Lobo eller Transparente Blanche