fredag 27. juli 2012

Noe spennende?

Hmm. Fant disse her ved muren til nabo'n etter vi tok bort en buske vi ikke syns var nødvendig å ha. Så bak denne dukket disse opp.. Nå er det sånn at jeg ikke aner hva dette er og hvis ingen andre gjør det heller, får jeg bare se fram til det kanskje dukker opp noe blomst på de :)  Jeg tenkte kanskje noe i lilje-familien. Har glatte grønne blad, men myke og litt 'saftige'. Si gjerne ifra om dere veit, hvis ikke får vi bare vente å se ;)

torsdag 26. juli 2012

Scabiosa

'Blue diamonds'


Kjøpte denne vakringen på Norflos gartneri på Rolvsøy. 4 stauder for 100 kr :) Var i Juni, så veit ikke om det er det tilbudet gjelder lengre. Scabiosa har veldig vakre blomster, kommer nok til å prøve å få meg flere sorter av denne :) Liker å stå lyst. Kan stå i stenbed og i vanlig bed. Nå var det bare en blomst igjen på planta mi, men har hatt 10-12 blomstrene stilker på den unge planta her altså :) Blomster fra ca juni-september.

onsdag 25. juli 2012

Ananasplante!

Ananas bracteatus

Se hva jeg fant på Ikea Slependen! :P Ananas plante blir bare 3 år og det 2-3 året får den frukt, og etter den er borte/visnet, visner hele planten. Så jeg sørget for å finne meg en plante med stiklinger, for det kommer den med evt når planten er på vei til å bli borte. Planta liker seg varmt og solfylt. Satt min i sør-vindu. Så regner med han vil trives der. Var veldig rart å finne denne planta på Ikea egentlig. Var artig! :) Kosta bare 79 kr også! Løp å kjøp ^^ Trives ute i solvarmen også :) Men planta kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-America, så trives veldig varmt :P Ananas kommer fra karibiske indianerstammer som kalte den anana, som betyr «ypperlig frukt»

tirsdag 24. juli 2012

Frukttrær i hagen





Det er jo alltid koslig å ha et frukttre i nærheten av bostedet. Husker godt som barn hvor artig det var å plukke frukter i hagen eller gå på slang med venner når vi gikk turer og lekte :)
Både positivt og negativt å ha frukttre. Kan tiltrekke seg mer dyr/innsekter. Mye frukt kan gjøre så at det vil falle en del ned på bakken og om man ikke er flink å fjerne dette vil dette råtne, lukte og tiltrekke seg dyr/innsekter. MEN! Frukttrær er minnerikt, det er gøy å se hvordan det utvikler seg år etter år, se hvordan treet blomstrer og frukter :) Man kan jo spise frukten, lage vin/likør/saft/juice/gelé eller hva man kan gjøre med frukt :) Tenkte jeg skulle skrive litt om de forskjellige frukttrærene som er veldig vanlig her i Norge. Siden jeg tenkte meg et frukttre for synet skyld, for frukten og for å føle man får en mer usjenert hage  med tre som dekker til litt for nabo'n sin utsikt mot oss. Samtidig er det veldig koslig å sitte under et frukttre ^^.


Eple
Den mest populære frukttreet vi har i Norge. Eple smaker jo veldig godt da! 
Siden det finns veldig mange sorter epletrær, så er det greit å heller lese om selve sorten, slik at du får optimal levevilkår for ditt epletre. Ordet eple kommer antakelig fra indogermansk abh – fuktig eller saftig. Eple er kjent helt ned til steinaldren faktisk og har hatt en del historie i de forskjellige kulturene våres. Eple har           sin opprinnelse fra Asia. De viktigste norske sortene er: Summerred, Aroma, Rød Gravenstein, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Rød Prins/Kronprins, Lobo og vanlig Gravenstein. Noen nye sorter er Caroll og Geneva Early.
Det blir også flotte blomster på trærne på våren.










Pære
Er en av de eldste fruktene som er kjent. Dyrking av fruktene er kjent i allerede 3000 år f.Kr!
Opprinnelse fra Østen denne også ;)
Clara Frijs, Conference, Grev Molkte, Philip, Amanlis, Herrepære, Hertzogen Elsa og Ingeborg, som er en ny sort som det er stor tro på :) 






Plomme
Plommetre husker jeg vi hadde i hagen til min far. Plommetre er vakkert og smaker veldig godt dette også syns jeg ^^ Har en søt-syrlig smak. Sortene har mye å si hvordan fargen og smaken er på de forskjellige plommene :) Plommen er opprinnelig fra Vest-Asia og finns omtrent 2000 forskjellige sorter ca. Althans Reine Claude, Czar, Jubileum, Opal, Ouillins Reine Claude, Victoria, 
og Rivers Early Profilic er noen av sortene vi dyrker her i Norge.






Kirsebær
Vi har to grupper av kirsebær. Det er surkirsebær, som vi kaller kirsebær og søtkirsebær som vi kaller moreller her i Norge :) Akkuratt som de andre fruktene er disse også fra Østen. Jeg synes mest moreller er best, men kirsebær blir mye brukt til saft,vin og likør, men også kompott og syltetøy. Moreller nytes som regel naturell. Kan brukes i salat og is :)
Noen sorter som blir brukt i Norge av Morell; Merton Glory, Van, Stella, Merton Late, Victor, Lapins, Sam, Büttners Rot. Kirsebær; Nefris, Kelleriis 16, Skyggemorell m.fl.








søndag 22. juli 2012

Revebjelle

Digitalis purpurea




 


Denne planten fant jeg i hagen tidlig i vår, men da skjønte jeg ikke hva det var før det kom blomster på den :) Den berykta Revebjella :P Den er kjent for å være svært giftig og det er ikke til å spøke med altså! Den er også kjent for å bli brukt i medisin. Man kan rett og slett dø av den om man får en for høy dose inn i kroppen. Selv om blomsten er veldig vakker, så kan denne her ikke helt egne seg rundt små barn. Men jeg beholder den enn så lenge, siden det er en stund til jeg får barn, så flyttet den over til det 'hvite bedet' mitt, så den kommer seg fint på plass :) Håper bare den trives med det da :) Spent på om den kommmer igjen neste år. Revebjelle bruker 2 år på å komme i blomst, første året samler den krefter for å blomstre og lager bare bladmansjetten sin så lenge. Revebjellen kommer med frø hvert år etter blomstringen sin, som varer til ca slutten av juli, men den ordner seg for det meste selv :) så gleder meg egentlig å få litt fler, for var veldig flott farge på denne revebjella jeg fant ^^. 


Må gjerne lese litt mer historie og fakta på denne siden jeg fant om revebjella :)


klikk her 



torsdag 19. juli 2012

Laurentia 'blue star'


Laurentia axillaris



Artig staude som har blomster som ligner på stjerner! :) 
Denne liker å stå i sola, men kan stå halvlyst også. Brer seg ut som en halvkule, så vokser veldig pent :) Skal dufte sommer-mildt på ettermiddagen, men har ikke luktet noe særlig enda :P 
Blomstrer tidlig juni og kan blomstre fram til september :) 
Syns denne passa fint i lilla-tone samlingen min ^^.

'blue star'








 

onsdag 18. juli 2012

Cesars regler


Veien til en veloppdragen hund

Kjøpte denne boken på bokbutikken på storbyen-sarpsborg. Det angrer jeg virkelig ikke på! :) Cesar er helt utrolig flink med hunder og han er veldig flink å lære også! :) selvom jeg ikke har lest ferdig boka, så syns jeg den er kjempebra så langt :) man lærer hvordan man skal være som eier og også vite hvordan hunder skal kunne fungere optimalt for å bli den beste hunden de kan bli :) Anbefaler alle denne boken! Syns den er veldig fin nå som jeg driver å forbereder meg til blivende hundeeier :D Den er også fin å ha rundt seg når man har hund i huset :) Vil gi si litt mer om den her når jeg har lest den ferdig :)

Løp å kjøp iaf ;)




tirsdag 17. juli 2012

Fuchsia

Fuchsia


tåre



Denne herligheten finns i mange varianter og farger. Min er dobbel med lys-lilla kronblader og mørklilla kjerne. Fuchisa har mange kjære navn, hørt kristi bloddråpe, tårer, mener jeg også har hørt engletårer? Uansett så er dette en sommerblomst som overvinter inne. Ta den ut i mars/april når frosten er borte, la den da være ute om dagen, så ta inn om kvelden så den blir herdet for uteværet. Liker å stå 'hvorsomhelst' :) Klipp av den ganske kraftig tidlig om våren slik at planten utvikle og bli frodigere i løpet av hele sommer'n. Sett den helt ut i mai mnd ca. I september kan man begynne å venne den til å komme inn igjen, slik at den kan overvintre inne i en kjeller el lignende. Når den står inne skal denne ikke være fuktig, bare ta et eggeglass å helle oppi innimellom så den ikke tørker helt ut. Hvis du klarer dette hver gang, vil du få en fuchsia som blir bare flottere og flottere med åra <3 gleder meg til min blir fin! :D Kjøpte min fuchsia som ampel på gartneriet i Solli, plantet den i en flott terrakotta potta som er litt moset :) så nå henger fuchsia'n vakkert nedover potten :) Jeg gjødsler den med vanning 1 gang i uka ca :)
Husk å ta bort visne blomster og blader!


Fuchsia får man egentlig overalt i forskjellige gartnerier. De er hvertfall veldig populære i Norge :)


Lykke til da folkens! :)

mandag 16. juli 2012

Lammeøre

stachys byzantina


stachys byzantina







Denne vakre planten har helt herlige myke blader! Noe av navnet 'lammeøre' ;)
Denne blei jeg forelsket i når mamma kjøpte den til å ha i bedet i huset på bjørkelangen. Den var så god å 'ta på' :P 
Liker seg i sola. Og kommer år etter år. Siden det er en staude, så blir den bare større og større for hvert år. Bladene er veldig fine å bruke til binderi i blomsterdekorering. Den kommer med blomster juni-august. Gjerne gjødsle den med flytende gjødsel som du blander i vannet. 
Jeg kjøpte to planter på plantasjen i Rolvsøy, men de var veldig små, men nå har de faktisk kommet seg ganske bra :) plantet de i potte så lenge for at de skulle vokse litt mer før jeg plantet den ut. Så  nå har den blitt litt større og kommet med mere blader :) Blir like glad når jeg går forbi planta og kjenner på de lodne bladene ^^.




lørdag 14. juli 2012

Edelweiss

Leontopodium alpinum





Denne planten trodde jeg virkelig ikke var edelweiss! :P syns den var så søt med sin lodne kronblader, også fant jeg ut når jeg kom hjem at dette var den omtalte edelweissen :P Om dere husker 'edelweiss-sangen'? ;) Denne planten  egner seg best i steinbed.  Siden den opprinnelig vokser vilt i fjellene. Den blomstrer fra juli-september og er en staude. Så denne kan bli ganske stor med årene :) 


Fant edelweissen på Plantasjen

fredag 13. juli 2012

Staffordshire Bullterrier

 




Selvom mange tenker 'uff... skal hu ha en sånn hund??!! Pittbull det vel??'
Dessverre må jeg si, nei det er det ikke! Dette er den snilleste og go'aste hunden jeg har møtt etter jeg blei kjent med boxere. Syns det er veldig trist at folk har et veldig forvrengt bilde av denne rasen og slektnings-rasen Amstaff. Det er ikke hunden det er noe feil med, det er faktisk folka dem blir eid av, som gjør hunder til de eierne ønsker. En hund er et flokkdyr og et flokkdyr må ha en alfa som sier til den hva den skal, det er som regel alltid eiernen som er. Dermed så synes jeg også det er viktig å si at det er viktig å se på personen, før du dømmer en hund for håra.. Mange mennesker som tenker litt feil, på hvordan man skal oppdra hunder. Det blir jo som å oppdra en unge nesten.. Så er viktig å gi en god oppdragelse på hunden også. Noen ting ligger til i genene også da, men man kan forme dyr så du kan få de snille iaf. Du skal vite hva du selv er før du velger å ta noen under dine armer. Jeg velger staff pga hundens str, vilje, energi og væremåte. Har aldri likt for små hunder, de lager for mye ut av seg når de er usikre, de bjeffer, skjelver og tror de er så mye større enn de er.. men en for stor hund blir kanskje en litt utfordring for meg pga jeg er jo ikke akkurat så stor jeg heller :P Amstaff var egentlig den ultimale str på en hund, men siden de ikke er lovlige her i Norge, så vil jeg ikke riskikere en hunds liv for min egoisme. Siden jeg ville ha en kosehund, men samtidig ha en hund som trengte litt trim, lek og lærer fort! Dermed så passer staffordshire bullterrier meg perfekt! En ekte familiehund, som er glad i mennesker, barn og andre dyr :) Og de som er skeptiske til denne rasen, må gjerne mene det, men må gjerne følge med på bloggen min å se hvor fantastisk denne rasen er! :) 


Wikipedia sin info


Norsk Kennel Klubb sin info om rasen



torsdag 12. juli 2012

Hagehortensia


 Hydrangea machropylla
____________________________________________________________________________



Hagehortensia er noe av det vakreste jeg veit! Det er en litt krevende plante, men har du satt den på riktig plass er det ikke så vanskelig! :) Det latinske navnet betyr hydor-vann, angeinon-skål/kar, macrophylla-storbladet
Dermed så er det viktig at den ikke tørker ut! Da vil den henge med hode og skrumpe inn. Hagehortensiaen overvinterer og kommer år etter år, om du ikke er riktig uheldig å har en veldig hard vinter og hortensiaen ikke var herdet for dette. Det lureste du gjør er å dekke til 10-15 cm nederst på horstensian om høsten med torv/gran/løv el lignende, slik at den blir litt beskyttet om vintren, så den har lettere for seg å klare vinteren som kommmer. Den liker å stå halvskygge/sol. Jo mer sol, jo oftere må den vannes! Jorda har mye å si om du har en farga hortensia. Jo surere jord man har jo blåere eller lilla blir den. Nøytral  eller svak sur blir de rosa/rød. Hvite hortensia har ikke jorden noenting å si. Hortensia liker at jorden er løs, porøs og humusrik. Gjødsel kan gies 1 gang i uka. 

Jeg var igår på gartneriet på Solli, rett ved siden av avkjøringa på E6  og kjøpte med noen flotte hvite hagehortensia! De har veldig mye fint der og til fine priser :) Dit er det verdt å dra til en gang :) Åpent i hverdagen fra kl 10-20. Lørdag mener jeg det var kl 11-16. Litt usikker der...
Uansett! Kjøpte meg litt vanlig plantejord og litt næringsjord, slik at det blei lettere for hortensia'n for å komme seg opp bra etter planting. Jeg og Christer tok bort litt thuja i våres, og bak denne fant vi litt steiner som virket som det var formet som et bed, så vi lagde det skikkelig til med stein  rundt kanten og gravde og luket det klart for plantering! Dette bedet får bare sol etter kl 16, så dette er en flott halvskygge bed :) Og siden plantene ikke får den sterkeste sola på seg, passer den ypperlig å ha hortensia der! Dette bedet blir det bare hvite og grønne planter i :) 

slik blei det:

Gleder meg til resten av plantene kommer :)
Veldig fornøyd så langt! 


Hagen

Hagen min er ikke så veldig stor, så dermed må man planlegge litt, så det ikke blir rotete når man skal begynne å plante og bygge her. Slik ser/så hagen ut når vi kjøpte huset. 









Vi har siden det. Klipt gresset, tatt bort noen thuja og små trær som har vokst litt vilt. Planen er å få laget en stor terrasse rundt inngangen til huset. Bygge en balkong over tilbygget. Så skal vi flytte parkeringen, så der du ser parkeringen nå, skal flyttes til den andre siden (bilde over bilen). Så vi har en del jobb før det blir seendes ut ordentlig her :) Tillegg en del utgifter... Det har vi vel alle for å få til det som man vil! :) uansett så gleder jeg meg masse til vi skal få ordnet dette, selv om det kanskje vil ta litt tid ;)

onsdag 11. juli 2012

Intro

Hei! Da har jeg kommet meg på blogg igjen! Denne gangen skal det ikke dovne bort helt her tenkte jeg :)

Denne gangen tenkte jeg at bloggen skal handle om hagen min som har liggi under dvale de seneste årene. Huset som jeg og min samboer, Christer, kjøpte des.11 blei bygd sent 1800-tallet. Så det er noen gjemte skatter i hagen og noen ikke i mitt øye :) Jeg skal bygge opp hagen til et lite hageidyll og dette gleder jeg meg veldig til og vil veldig gjerne dele med dere! Jeg jobber som blomsterdekoratør til det vanlige og har alltid elsket å drive med hage, dermed så vil jeg håpe på at resultatet blir bra tilslutt! :) Blir en spennendes reise! :) Kommer til å skrive litt hvordan jeg vil gjøre ting, hvordan ting har gått og hvordan og litt fakta om div ting i bloggen.

Heros er min kommende hund! Dermed blir det en del hendelser, bilder, fakta om rasen og kanskje litt spm til andre hundeeiere som leser bloggen min :)


Håper dere vil kose dere med min blogg!

Takk.