tirsdag 24. juli 2012

Frukttrær i hagen





Det er jo alltid koslig å ha et frukttre i nærheten av bostedet. Husker godt som barn hvor artig det var å plukke frukter i hagen eller gå på slang med venner når vi gikk turer og lekte :)
Både positivt og negativt å ha frukttre. Kan tiltrekke seg mer dyr/innsekter. Mye frukt kan gjøre så at det vil falle en del ned på bakken og om man ikke er flink å fjerne dette vil dette råtne, lukte og tiltrekke seg dyr/innsekter. MEN! Frukttrær er minnerikt, det er gøy å se hvordan det utvikler seg år etter år, se hvordan treet blomstrer og frukter :) Man kan jo spise frukten, lage vin/likør/saft/juice/gelé eller hva man kan gjøre med frukt :) Tenkte jeg skulle skrive litt om de forskjellige frukttrærene som er veldig vanlig her i Norge. Siden jeg tenkte meg et frukttre for synet skyld, for frukten og for å føle man får en mer usjenert hage  med tre som dekker til litt for nabo'n sin utsikt mot oss. Samtidig er det veldig koslig å sitte under et frukttre ^^.


Eple
Den mest populære frukttreet vi har i Norge. Eple smaker jo veldig godt da! 
Siden det finns veldig mange sorter epletrær, så er det greit å heller lese om selve sorten, slik at du får optimal levevilkår for ditt epletre. Ordet eple kommer antakelig fra indogermansk abh – fuktig eller saftig. Eple er kjent helt ned til steinaldren faktisk og har hatt en del historie i de forskjellige kulturene våres. Eple har           sin opprinnelse fra Asia. De viktigste norske sortene er: Summerred, Aroma, Rød Gravenstein, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Rød Prins/Kronprins, Lobo og vanlig Gravenstein. Noen nye sorter er Caroll og Geneva Early.
Det blir også flotte blomster på trærne på våren.










Pære
Er en av de eldste fruktene som er kjent. Dyrking av fruktene er kjent i allerede 3000 år f.Kr!
Opprinnelse fra Østen denne også ;)
Clara Frijs, Conference, Grev Molkte, Philip, Amanlis, Herrepære, Hertzogen Elsa og Ingeborg, som er en ny sort som det er stor tro på :) 






Plomme
Plommetre husker jeg vi hadde i hagen til min far. Plommetre er vakkert og smaker veldig godt dette også syns jeg ^^ Har en søt-syrlig smak. Sortene har mye å si hvordan fargen og smaken er på de forskjellige plommene :) Plommen er opprinnelig fra Vest-Asia og finns omtrent 2000 forskjellige sorter ca. Althans Reine Claude, Czar, Jubileum, Opal, Ouillins Reine Claude, Victoria, 
og Rivers Early Profilic er noen av sortene vi dyrker her i Norge.






Kirsebær
Vi har to grupper av kirsebær. Det er surkirsebær, som vi kaller kirsebær og søtkirsebær som vi kaller moreller her i Norge :) Akkuratt som de andre fruktene er disse også fra Østen. Jeg synes mest moreller er best, men kirsebær blir mye brukt til saft,vin og likør, men også kompott og syltetøy. Moreller nytes som regel naturell. Kan brukes i salat og is :)
Noen sorter som blir brukt i Norge av Morell; Merton Glory, Van, Stella, Merton Late, Victor, Lapins, Sam, Büttners Rot. Kirsebær; Nefris, Kelleriis 16, Skyggemorell m.fl.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar